Délutáni foglalkozások - Okosodó tábor 2011

A következő délutáni foglalkozások közül válaszd ki a téged érdeklő témákat! Válassz kettőt és egy tartalékot! Nézd végig alaposan az összeset, és megfontoltan dönts, lehet, hogy pont a végén találod meg a téged érdeklőt! A választási sorrend nagyon fontos, tehát először válaszd, amit legjobban szeretnél!
Ha sikeült választanod ITT tudsz jeletkezni.

Játékosan a drogokról
Félelmetes és ijesztő, vagy éppen vonzó és kísértésbe hozó? A kábítószerekről sokan sokféleképpen gondolkoznak, de kevesen beszélnek róluk. Itt nem ismerünk tabukat, mindent megkérdezhetsz, és mindenre választ is kapsz. Milyen káros következményei vannak a drogozásnak, és mégis miért nyúlnak ilyen szerekhez mégis sokan? Most minden kiderül.

Irodalom light
" hogy mondjam el milyen nagyon szeretlek, ha bakker,
nem áll rendelkezésre több csak 160 karakter" (Varró Dániel: SMS)
Az irodalom nem csak szakállas, elsárgult fényképekről visszaköszönő történelmi figurák szöveggyűjteményből felolvasott verseiből áll, hanem itt él velünk. Jelentkezz, ha szeretnéd megismerni az irodalomnak egy sokkal könnyedebb és szórakoztatóbb oldalát, mint amivel a suliban általában találkozhatsz. Nem lesz hótt komoly verselemzés, csak laza beszélgetés fiatal költők vicces verseiről, érdekes dalszövegekről, megnézzük mi mindent lehet kihozni a magyar nyelvből és, ha minden jól megy.... Petőfi forogni fog a sírjában!

Színház - Video - Manipuláció és hitelesség
Minek a színházba vetítés? Hogyan manipulálunk, és miként lehetünk hitelesek? Színházi előadások video anyagait elemezzük a mesteri illúziókeltéstől a szigorú valóságábrázolásig. Gyakorlat: tábori klippek készítése a felvételtől a vágáson át a vászonig.

Foci alapok mindenkinek
A sport, amihez mindenki ért, vagy mégsem? A foci alapjait megtanulhatod az Okosodó legjobbjaitól. Nem elég rúgni a labdát, az is fontos, hogy csinálod. Tudományos megközelítés gyakorlati oktatással, hogy Te lehess a tábor gólkirálya.

Készíts ékszert magadnak!
Kéne egy új ékszer, vagy éppen a régi kicsit megkopott? Ismét elkészítheted saját bizsudat, egyedi díszeidet, amivel táskádat, ruhatáradat, vagy épp szobádat díszítheted fel. Szeretnél saját készítésű ajándékot készíteni barátodnak, barátnődnek, de fogalmad sincs hogy kezdj hozzá? Jelentkezz, és együtt kitaláljuk, mi a legjobb megoldás. A kiváló kézügyesség nem alapfeltétel. Ha most csinálsz ilyet először, az sem baj. Jelentkezz, és ezentúl nem is kell ajándékra költened, mert mindig készíthetsz valami szépet a saját kezeddel!

Családom és egyéb állatfajták
Bár az egyéb állatfajták is érdekesek lehetnek, ezúttal maradjunk a családnál! Fontos témáról van szó, amelyről annál ritkábban van alkalom beszélni; elgondolkozni, hogyan is működik valójában egy család? Mitől jó? Mitől nem annyira? Hogyan érezheti magát benne otthonosabban az ember? Hogyan tarthatja meg ugyanakkor önmagát? Elmondhatod saját problémáidat, és javasolhatsz megoldást másoknak is. Gyere el, és segíts magadnak és másoknak is abban, hogy jobb legyen otthon lenni, jobb legyen a családdal lenni.

Hogyan éljünk legalább száz évig?
Iskolában, otthon, interneten, tévében - mindenhonnan rengeteg jó tanáccsal látnak el minket életmódról, egészségről, betegségről. Ugyanakkor kevés alkalom van rendszerezett módon ismereteket szerezni erről a témáról. Igen, tudjuk, zöldség-gyümölcs, sok folyadék, testmozgás, lelki béke. De hogyan? És mikor kell gyanakodnunk arra, hogy az egészségünk nem az igazi, és orvoshoz kellene fordulni? Meg szeretnéd élni kisunokád esküvőjét is 85 év múlva? Akkor itt a helyed velünk.

Bolond vagy zseni az autista?
Az autizmus nem félelmetes, nem is ijesztő. Az autisták ugyan speciális figyelmet igényelnek, de igazán különleges emberek. Lehet, hogy a társadalmi kapcsolatokhoz kevésbé értenek, de sok esetben olyan magas intelligenciával rendelkeznek, amit el sem tudsz képzelni. Nem tudsz sokat erről a tünetről, fejlődési rendellenességről? Azt sem tudtad, hogy Bill Gates és Albert Einstein is az autizmus egy enyhébb változatával született? Ha érdekel ez az igazán érdekes világ, akkor jelentkezz!

Te is más vagy / Te sem vagy más
Mi a menő? Mi a trendi? És miért ciki valaki, vagy valami? Ki dönti el, hogy ki a jó arc, és kit kell kiközösíteni? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Manapság egyre több kultúra és stílus keveredik, ezáltal társadalmunk is egyre színesebbé válik. Van, akit mégis kirekesztenek, kiközösítenek. Keressünk együtt megoldást a különféle diszkriminációk megszüntetésére, és fedezzük fel együtt, hogy mindannyian mások vagyunk, ugyanakkor rengeteg a hasonlóság bennünk!

Gazdasági világválság? Az meg mi?
A napjaink történelmét leginkább befolyásoló folyamatát nem is olyan egyszerű megérteni, mint ahogy elsőre tűnik. Mi vezetett az új világválság kitöréséhez? Mindez milyen következményekkel járt világszerte? Mikor sikerül végre kilábalni belőle, és hogy lehet elkerülni azt, hogy a válság vesztesei legyünk? Ez most kiderül.

Personal branding - Énmárka építés
Mit jelent az, hogy „Énmárka”? Mit értünk az alatt, hogy személyes márkaépítés? Akkor most én vagyok az adidas és a Coca-Cola, vagy mi? Míg az Egyesült Államokban mindenki tudja, hogy mit jelent ez a szó, addig nálunk nem értik a személyes márkaépítés fontosságát. Mi befolyásolja a rólunk kialakított képet? Mikor és milyen eszközökkel kell és lehet élni ahhoz, hogy saját szándékaink szerint alakuljon mások benyomása irántunk? Miért fontos mindehhez a beszédstílus a kinézet, vagy akár a gesztikuláció? Gyere el és megtudod.

A fájdalom biológiája
„Jajj, de fáj” - mondjuk szinte minden nap. De valójában mit is jelent a fájdalom, és miért alakul ki a testünkben? A fájdalmat elég nehéz pontosan körülírni, ami félreértésekhez vezethet. Hogy születik a fájdalom, és ez milyen reakciót vált ki a szervezetben? Milyen fájdalomnak melyek a legeredményesebb csillapítási eszközei? Mi a kapcsolat a szex és a fájdalom között? Ezen az előadáson kiderül.

Nukleáris katasztrófák
Amióta az emberiség felfedezte az atomenergiát, több területen is hasznát veszi, a haditechnikától kezdve, egészen a műholdak üzemeléséig. Leggyakrabban erőművekben használják, de a technológia alkalmazása még így is rendkívül veszélyes. Ahol pedig a veszély az emberi felelőtlenséggel, vagy éppen természeti katasztrófával párosul, ott sok jóra ne számítsunk. Az emberiség legnagyobb atomkatasztrófái, ezek okai és következményei is szóba kerülnek az előadás során.

Okosodó Csodák Palotája
Érdekes és látványos kísérletek a fizika, kémia és biológia világából.
Villan, robban, pukkan, dörög, zörög, füstöl, ég és sistereg. Látványos kísérletek során tanuljuk meg, hogy bizonyos anyagok egymással kapcsolatba lépve milyen reakciókat váltanak ki. A szempilládra és a kezedre vigyázz!

Elsősegélynyújtás
Újraélesztés, defibrillátor, stabil oldalfektetés, felső légúti idegentest eltávolítása. Ijesztően hangzanak ezek a kifejezések? Pedig, ha jogosítvány megszerzése előtt állsz, vagy ha csak tudni szeretnéd, hogy mentheted meg egy sérült életét, akkor mindezekre szükséged lesz. Ha tudni szeretnéd, hogy mit tegyél, amikor igazán szükség van rá, akkor jelentkezz! AMBU baba és a félautomata defibrillátor rád vár, hogy megtanuld az életmentés alapjait.

„Most engem nevelnek, én majd másként csinálom!”
A nevelés részben a hagyományőrzés egyik fontos eleme, de sokszor elrontanak ezt-azt a szülők. Milyen a jó nevelés, és milyen a jó szülő? Óhajok, vágyak és a realitás, avagy milyen szülő lesz belőled? Ha szeretnéd, hogy jó szülő váljon belőled, itt a helyed!

Dú jú szpík inglis?
Tanulod az angolt, de mégsem tudsz egy értelmes mondatot kinyőgni, amikor a legnagyobb szükség lenne rá? Hiába csináltad meg a házit, de az utcán nem tudod elmagyarázni a külföldieknek, hol találják a legjobb bulihelyet a környéken? Nem állítjuk, hogy anyanyelvi szintre hozzuk a tudásodat, de ha már középszinten tudsz angolul, segítünk neked, hogy lazán meg merj szólalni, és könnyedén ismerkedj. Hiszen olyan nagy a világ, miért szűkítenéd le a magyarul tudókra?

Női mozgás
Mozogj, táncolj nőiesen! Salsa, bachata, mambó lépéskombinációk, stílusgyakorlatok zenére. A nőies mozgás fejlesztése, megfelelő testtartás, a kar, a mellkas, a csípő mozdulatainak gyakorlása, forgástechnika. Nem csak remek kikapcsolódás, de még fogyókúrának is elmegy! Varázsolj el mindenkit nőiességeddel!