Okosodó tábor 2004

 A Csillebérci Okosodó Egyesület 2004. július 2-a és 11-e között rendezte meg 14. nyári táborát. A tábor költségvetése évről évre emelkedik, ebben az évben már meghaladta a 9 millió forintot.

A tábor lebonyolításában több, mint 15 tanár, 30 ifi vezető és 5 egyéb segítő személyzet vett részt. Idei táborunkban 230 gyerek nyaralt, és okosodott. A nálunk nyaraló gyerekek kétharmada érkezett Budapestről, egyharmada vidékről és a határon túlról látogatott hozzánk. Ebben az évben érkeztek gyerekek a Vajdaságból, Kárpát-Ukrajnából, sőt egyes Európai Uniós országokból is. A gyerekek összetétele korcsoportok szerint a következők szerint alakult: 40 alsótagozatos általános iskolás, 160 felsőtagozatos általános iskolás és 30 középiskolás.

Az idei keretjáték, aktualitása miatt az Olimpia volt, összekötve mindezt a görög mitológiával, az Olimpia idei helyszíne és történelme miatt. Minden csapat, ami három 10 fős csoportból állt, egy-egy görög istenséget képviselt, és az ő hódolója volt. A csapatok szellemi vezetői, az istenek, a tanárok közül kerültek ki. A csapatoknak műveltségi és ügyességi vetélkedőkön, tájfutáson és akadályversenyen kellett bizonyítaniuk, hogy ők a legalkalmasabbak az Okosodó Olimpia megnyerésére. Mind a 8 csapatnak nehéz dolga volt, hiszen az ellenfeleken kívül a belső ellentéteket, akadályokat is le kellett győzniük, hiszen szándékosan kor és nem tekintetében heterogén módon összeválogatott csoportok alkották a versengő csapatokat.

 

A kedvezőtlen kezdet után az időjárás is a mi oldalunkon állt. A tábor nyitónapján kicsit elkedvtelenítette a zuhogó eső és a hűvös idő az egész tábort, hiszen sokan még nagyon jól emlékeztek arra a pár évvel ezelőtti táborra, amikor a teljes 10 nap alatt kifejezetten hideg időben és folyamatosan ismétlődő esőkkel megáldva kellett megküzdenünk azzal a problémával, hogy minden egyes programot csak fedett helyen tudunk megrendezni. Szerencsére ezúttal a tábor második napjától kezdve csak elszórtan esett az eső, és az idő is kellemesen meleg volt többnyire, így a szabadtérre tervezett programok többségét sikerült az eredeti tervek szerint lebonyolítani.

 

A hagyományos, korcsoportonként különböző tanulmányi programok mellett idén rengeteg szabadidős, szórakoztató program jutott a gyerekeknek. Már-már hagyományosnak tekinthető a Csodák Palotája vezetőjének látogatása táborunkban, aki évről évre fantasztikus kísérletekkel és megdöbbentő mutatványokkal érkezik hozzánk. Ezúttal is lélegzetelállító műsorral tisztelt meg minket.

A gyerekek a tanulmányi programok keretében, a könnyedebb okítás nevében olyan nem szorosan iskolai tananyagba illő programokon is részt vehettek, mint a Honfoglaló internetes társasjáték tömegjátékká átültetett változata, vagy buzogány és meteor oktatás. Ezeket lelkes és vállalkozó kedvű ifijeink tanították az érdeklődő gyerekeknek.

Természetesen nem hagyhattunk ki egy olyan eseményt, mint a Labdarúgó Európa Bajnokság döntője, amit óriás kivetítőn nézhettünk végig, a Csillebérci Ifjúsági és Szabadidő Központ színháztermében.

 

Az idei tábor legnagyobb újdonsága a kétnapos Okosodó Olimpia fesztivál volt. A gyerekek első örömét az okozta, hogy megtudták, a kétnapos rendezvény alatt nem lesznek klasszikus tanulmányi programok. A fesztivál keretében mozgássérült ügyességi vetélkedőn vehettek részt a gyerekek, ami azt jelentette, hogy kipróbálhatták a kerekesszékesek életét, mozgásterét, szembesülhettek a mozgássérültek gondjaival és nehézségeivel. Ezen kívül megtapasztalhatták milyen a vakok és gyengénlátók élete, amikor egy kijelölt pályán bekötött szemmel kellett végighaladniuk.

Az olimpiai nap akadályversennyel és vidámparkkal folytatódott, amin az istenek csapatai együtt vettek részt. Az esti programról görög táncosok és egy hagyományos görög zenekar gondoskodott, akik alapvető táncokat is tanítottak az érdeklődőknek. A vacsoráról egy görög étterem gondoskodott, akik hagyományos görög ételeket osztogattak az éhes gyerekeknek. Az estét egy fantasztikus koncert zárta, ami az első, de egyáltalán nem az utolsó zenei programja volt a tábornak. A fesztivál második napján Schobert Norbert, az ország fitness-guruja tartott reggeli tornát, majd folytatódott az Olimpia. A csapat- és egyéni sportokban hatalmas versenyek voltak. Mindenki mozgott valamit ezen a napon, annak ellenére, hogy természetesen már az elején tudni lehetette, sportonként csak egy győztes lehet. De itt nem is ez volt a fontos, hanem a testmozgás. Azért ezen a napon a mozgás mellett más jellegű szórakozásról is igyekeztünk gondoskodni, így két zenei koncert is jutott erre a napra. A gyerekek által nagyon kedvelt L.L. Junior és kicsit később az afrikai létére magyar mulatós zenét játszó Fekete Pákó szórakoztatta a tábor lakóit. Az Okosodó Olimpia fesztivált egy késő éjszakáig tartó foci- és kosárlabdameccs zárta a sportcsarnokban. Az egész tábor meglehetősen fáradtan tért nyugovóra ezután a mozgalmas két nap után.

 

A zenei koncertek mellett természetesen a diszkó sem maradt el. A tábor első és második szombatján is nagyon jó hangulatú, mindenkit megtáncoltató diszkót varázsolt a DJ, bátran állíthatom, hogy az utóbbi évek leghangulatosabb és legtöbb embert magával ragadó ilyen rendezvényét produkálva.

 

Az eddig felsoroltakon kívül is sok vendég látogatott fel a táborunkba, érdekes előadásokat tartva, elbeszélgetve a gyerekekkel. Reményeink szerint idén is hozzájárultunk a táborunkban nyaraló gyerekek szellemi fejlődéséhez, kellemes nyári szórakozásához. A rengeteg tanulmányi és szabadidős program úgy tűnik, hogy elérte célját, ugyanis a gyerekek többsége szomorúan, könnyeit morzsolgatva fogadta a szüleit, és indult el hazafelé. Arra a kérdésre pedig, hogy jövőre szeretnének-e velünk táborozni, hangos IGEN válasz érkezett minden szájból. Nekünk, a tábor szervezőinek ennél pozitívabb visszaigazolás nem is szükséges.

A gyerekeken kívül, úgy gondolom, az ifi vezetők és a tanárok is nagyon jól érezték magukat a 10 nap alatt. Ami azért is fontos, mert az eddigiekhez képest is jóval nagyobb volt az új tanárok, új ifik és új, eddig még velünk nem táborozó gyerekek aránya.

 

Remélem, hogy még sok évig lesz lehetőségünk hasonló, kellemes hangulatú tábort szervezni, hasonló sikerességgel. Találkozunk jövőre, 2005. július 1-én, a tábornyitón!

Addig pedig senki ne felejtkezzen el az Okosodó egyéb programjairól, az őszi és tavaszi kirándulásról, valamint a minden hónap végén megrendezésre kerülő találkozókról! Várunk mindenkit sok szeretettel!

Kéri Gábor
2004. július 16.